SQUASH

Till dig som är ny till sporten vill vi passa på att gratulera dig och hälsa dig välkommen till racketsportens crème de la crème, squash.

Så vad är squash egentligen? Som tennis med fyra väggar!?

Ja - squash kan kort och koncist sammanfattas som tennis, på speed, i ett cirkus 60 kvadratmeter stort rum. Av rent praktiska skäl kan vi rekommendera er att inte utöva sporten hemma i lägenheten utan att komma till oss istället.

Mer precist är squash en fysiskt såväl som mentalt utmanande racketsport som generellt spelas av två spelare (dubbel finns men är inte utbrett), utrustade med varsitt rack, en boll i ett rum med fyra väggar. Bollen får spelas mot alla väggar fast måste i varje slag nå fram till den främre väggen, frontväggen, för att man inte ska förlora poängen. Bollen får studsa en gång i marken innan man returnerar men det är även tillåtet och ofta att föredra att klippa till bollen på volley. Grundtanken är att slå bollen så långt ifrån motspelaren som möjligt och pressa honom/henne att springa som en dåre medan man själv är smäckert placerad i mitten (vid T'et). Lättare sagt än gjort!

Faktum är att squash är en av världens snabbaste, svettigaste och mest intensiva sporter. En perfekt motionsidrott således. Vi har många fotbolls-, handbolls- och innebandyspelare som är frekventa gäster hos oss.

Regler

Hur funkar det att vara två motspelare på samma plan? Det undrar många som inte spelat squash. Varför står man inte bara i vägen för sin motspelare så att man vinner bollen?

Det finns självklart regler som är gjorda för att spelet skall flyta på bra med så lite störningsmoment som möjligt.

Här är en liten sammanfattning:


  • När man slagit bollen är man skyldig att ge sin motspelare fri väg till bollen
  • Om man hindrar sin motspelare att komma till bollen döms “LET” och bollen spelas om.
  • Hindrar man motståndaren att slå sitt slag genom att stå i dennes sving eller är placerad rakt framför honom så att motståndaren inte har fritt spelutrymme på frontväggen döms “STROKE” till motståndaren som då vinner bollen.
  • Om man träffar sin motspelare med bollen och den skulle ha nått fram till frontväggen vinner man bollen, detta skall helst undvikas och man ska hellre ta en stroke än att slå sin motståndare.
  • Om man träffar sin motståndare och bollen inte skulle ha nått fram till frontväggen förlorar man poängen.


Det är lätt hänt att det uppstår dispyter när man bedömer huruvida det ska vara let eller stroke, vid tävlingar har man en domare som bestämmer men vid motionsspel är det upp till en själv och sin motspelare. Det är viktig att vara sportslig och inse att man faktiskt kan missbedöma situationen i all hast. Det är ALDRIG värt att bli osams med sin spelpartner angående en let-situation. Spela hellre om bollen om ni inte kan komma överens.